top of page

Her Düşük Asit Zeytinyağı Kaliteli midir?



Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler  nelerdir?

İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan  yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur. Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir. İyi bir naturel zeytinyağı zeytin meyvasının taze tat, koku ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır.


Zeytinyağının asit oranı ile ilgili de halk arasında yanlış bir kanı var.  Asit oranı yükselirse sağlığa zararlı olacağı sanılıyor.  Bu çok yanlış bir kanı.  Kelime olarak "asit”, delici, parçalayıcı gibi anlamları akla getiriyor olsa gerek ama zeytinyağı asidinin kimyasal asitle bir alakası yoktur.


Sanıldığının aksine zeytinyağının asidinin düşük olması tek başına iyi bir yağ olmasını sağlamıyor. Zeytinyağında aslolan nefaset.  Zeytinin niteliği ve zeytinyağının zeytinin karakterine uygun bir şekilde çıkarılması kaliteyi belirliyor.  İyi bir zeytinyağı kendini kokusu ve tadıyla ele verir.  


Her Düşük Asit Zeytinyağı Kaliteli midir?


Örneğin 0.3 asit bir zeytinyağı, aromatik olarak kusurlu, acılık ve yakıcılık değerlerini kaybetmiş, meyvemsilikten yoksun olabilir. 0.6 asit bir zeytinyağı ise duyusal açıdan çok güçlü ve kaliteli olabilir. Bu durumda 0.6 asit 0.3 asit zeytinyağından daha kaliteli durumdadır. Veya düşük asitli bir zeytinyağı, naturel sızma yerine riviera’da olabilir.

Bu yüzden, zeytinyağınızı alırken, sadece asit değerine göre karar vermeyin, bu sizleri aldatabilir. 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page